Μαμαλίγκα #1
Η μαμαλίγκα είναι μια παραδοσιακή πίτα χωρίς φύλλο με βάση το κολοκύθι και το αλεύρι, απλή και γευστική. Η συνταγή διαφέρει λίγο από τόπο σε τόπο — άλλοι προσθέτουν μυρωδικά, άλλοι την ψήνουν πιο λεπτή σαν τάρτα. Αυτό που παραμένει πάντα ίδιο είναι η αίσθηση θαλπωρής: η μυρωδιά του ψημένου κολοκυθιού, η τραγανή επιφάνεια και το μαλακό εσωτερικό που θυμίζει καλοκαίρι ☀️.
Υλικά
300 γρ. φέτα ( όποια προτιμάτε )
1 μεγάλο κολοκύθι ( ή 3 μικρά )
500 ml γάλα ( ελαφρύ ή πλήρες, αναλόγως πόσο πλούσια θέλετε τη γεύση )
1/4 κούπα ηλιέλαιο
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ή 500 γρ. γ.ο.χ. + 1 φακελάκι baking powder
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
Λίγο αλάτι ( εξαρτάται την φέτα )
Πιπέρι προαιρετικά
Εκτέλεση
- Ξύνουμε το μεγάλο κολοκύθι με ένα κουτάλι, αφού πρώτα το κόψουμε στη μέση και αφαιρέσουμε τα σπόρια. Εναλλακτικά, τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη και στη συνέχεια, τα στίβουμε καλά, ώστε να αποβάλουν όλη την υγρασία.
- Αφού ετοιμάουμε το κολοκύθι, ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά. Έπειτα, προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι και αναμειγνύουμε καλά, για να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αλείφουμε ένα ταψάκι με λίγο λάδι, και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα που δημιουργήσαμε. Ανάλογα με το πόσο λεπτή ή χοντρή θέλουμε την πίτα μας, επιλέγουμε και το κατάλληλο μέγεθος ταψιού.
- Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160–170 βαθμούς, έως ότου η πίτα ροδοκοκκινίσει — συνήθως για περίπου μία ώρα.
0 σχόλια