Αμυγδαλιά 1

Η αμυγδαλιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο με βαθιά αγροτική σημασία για την Ελλάδα, όπου η συστηματική καλλιέργειά της ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60. Η Ελλάδα παράγει περίπου 170.000 τόνους αμύγδαλα κάθε χρόνο, καλλιεργώντας αμυγδαλιές σε ελαφρά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη με pH μεταξύ 6,1 και 8,1. Η καλλιέργεια της είναι απαιτητική: χρειάζεται τακτική λίπανση με άζωτο και φώσφορο, επαρκή άρδευση για σταθερή παραγωγή, καθώς και φροντίδα για την αντιμετώπιση ζιζανίων και ασθενειών.

Οι παραγωγοί συγκομίζουν τους καρπούς με φροντίδα. Τους αποξηραίνουν, τους καθαρίζουν και τους σπάνε για να πάρουν την αμυγδαλόψιχα. Εμείς την απολαμβάνουμε ωμή ή επεξεργασμένη, με υψηλή θρεπτική αξία και μοναδική γεύση. Η αμυγδαλιά ανθίζει πρόωρα και παραμένει ευαίσθητη στους παγετούς της άνοιξης. Παρότι αντέχει στην ξηρασία, οι παραγωγοί εξασφαλίζουν ποιότητα μόνο όταν ποτίζουν επαρκώς και λιπαίνουν σωστά. Δίνουν έμφαση στο άζωτο και τον φώσφορο, για να πετύχουν σταθερή απόδοση.

αμυγδαλιά 2