Κολοκυθοανθοί #2

Στην ελληνική κουζίνα, οι κολοκυθανθοί ξεχωρίζουν ως ένα από τα πιο αγαπημένα υλικά του καλοκαιριού. Η κολοκυθιά αξιοποιείται ολόκληρη, με την παραδοσιακή αντίληψη ότι τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο.
Υλικά
20 ανθοί
Ενάμιση φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
2 ώριμες ντομάτες
1 ξερό μέτριο κρεμμύδι στον τρίφτη
μισό ματσάκι μαϊντανό και λίγο άνηθο
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Ένα κολοκυθάκι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι – πιπέρι -ρίγανη
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε γεμίζοντας μια λεκάνη με νερό και πλένουμε με προσοχή τους ανθούς, για να μην τους τραυματίσουμε. Κόβουμε και πετάμε τον κίτρινο πυρήνα για να αποφύγουμε την πικρή γεύση. Τοποθετούμε τους καθαρισμένους ανθούς στην άκρη και τους αφήνουμε να στραγγίσουν.
- Όσο στραγγίζουν οι ανθοί, προχωράμε στην προετοιμασία του μείγματος. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε δεύτερη λεκάνη και τα ανακατεύουμε καλά, μέχρι να σχηματίσουμε ομοιόμορφο μείγμα.
- Γεμίζουμε προσεκτικά κάθε ανθό με μια κουταλιά του γλυκού από το μείγμα. Τοποθετούμε απαλά τους γεμισμένους ανθούς στο πυρέξ και φροντίζουμε να τους έχουμε κοντά μεταξύ τους ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους και να μην σκορπίσουν στο ψήσιμο.
- Περιχύνουμε με λάδι, προσθέτουμε νερό μέχρι να τους καλύψουμε και μεταφέρουμε το πυρέξ στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσει το ρύζι.
- Δοκιμάζουμε κι αν δεν είναι έτοιμο, προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμη.
- Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.
0 σχόλια